top of page
Αναζήτηση

Μύθοι & Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2020

Αρκετές πληροφορίες σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού έχουν μεταφερθεί λανθασμένα σε μεγάλη μερίδα του γυναικείου πληθυσμού. Για να αποσαφηνίσετε ό,τι γνωρίζετε για τη νόσο διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και ξεχωρίστε τις αλήθειες από τους μύθους.


Μύθος - Τ Ο καρκίνος του μαστού συνήθως δεν πονάει καθόλου. Εμφανίζεται ξαφνικά και μεγαλώνει ύπουλα και χωρίς συμπτώματα. Μην περιμένετε να σας ενοχλήσει για να πάτε στο γιατρό. Πηγαίνετε προληπτικά και τακτικά.

Αλήθεια - Ο καρκίνος του μαστού συνήθως δεν πονάει καθόλου. Εμφανίζεται ξαφνικά και μεγαλώνει ύπουλα και χωρίς συμπτώματα. Μην περιμένετε να σας ενχλήσει για να πάτε στο γιατρό. Πηγαίνετε προληπτικά και τακτικά.

Μύθος - Η μαστογραφία μου είναι εντάξει, άρα το στήθος μου δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Του χρόνου θα την επαναλάβω.

Μύθος - Τ Ο καρκίνος του μαστού συνήθως δεν πονάει καθόλου. Εμφανίζεται ξαφνικά και μεγαλώνει ύπουλα και χωρίς συμπτώματα. Μην περιμένετε να σας ενοχλήσει για να πάτε στο γιατρό. Πηγαίνετε προληπτικά και τακτικά. πολύ ακραίες θέσεις του μαστού (προς τη μασχάλη, την κλείδα ή το στέρνο),οπότε είναι πιθανόν να μην απεικονιστεί καθόλου στη μαστογραφία. Συνεπώς απαιτείται συνδυασμός της μαστογραφίας με την κλινική εξέταση μαστών(ψηλάφηση) από τον ειδικό γιατρό. Μόνο η μαστογραφία δεν αρκεί.

Μύθος - Δεν κάνω κάθε χρόνο μαστογραφία γιατί έχει βλαπτική ακτινοβολία. Προτιμώ το υπερηχογράφημα.

Αλήθεια- Η δόση της ακτινοβολίας από μια μαστογραφία είναι ελάχιστη και αντιστοιχεί μόνο στο ¼ της ακτινοβολίας μιας απλής ακτινογραφίας θώρακος. Αν είστε πάνω από 40 ετών, μια μαστογραφία του χρόνο, συνδυασμένη πάντα με εξειδικευμένη μαστολογική εξέταση, θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή.


Το υπερηχογράφημα συνήθως χρησιμοποιείται

Α) Για ν Μόνο 3 στους 10 καρκίνους μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες που είχαν κάποιον κληρονομικό επιβαριωτικό παράγοντα. Επομένος, 0ι 7 στους 10 είναι τυχαίοι,σποραδικοί, εκτός λογικής και μπορεί να εμφανισθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. % λιγότερη ακτινοβολία και προσφέρει ακόμη καλύτερη απεικόνιση.

Μύθος - Καμία συγγενής μου δεν είχε καρκίνο μαστού. Άρα δεν κινδυνεύω και δεν χρειάζεται να «ψάχνομαι».

Αλήθεια - Μόνο 3 στους 10 καρκίνους μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες που είχαν κάποιον κληρονομικό επιβαρυντικό παράγοντα. Επομένως, 0ι 7 στους 10 είναι τυχαίοι, σποραδικοί, εκτός λογικής και μπορεί να εμφανισθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Μύθος - Εξετάζω κάθε μήνα τους μαστούς μου. Αν εντοπίσω κάτι ύποπτο, θα πάω αμέσως στον ειδικό.

Συνεπώς καλό είναι η αυτοεξέταση να γίνεται όχι για να αντικαταστήσει την προληπτική ετήσια εξέταση μαστών από τον ειδικό ιατρό, αλλά ως αφορμή για το κλείσιμο εκτάκτου ραντέβου σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος. Σε έναν όγκο θα πρέπει αυτός να έχει φθάσει σε μέγεθος καρυδιού, ενώ ένας έμπειρος μαστολόγος θα τον είχε εντοπίσει δύο με τρία χρόνια νωρίτερα, όταν ακόμη ήταν ογκίδιο σε μέγεθος αρακά. Έχουν χαθεί έτσι πολύτιμα χρόνια.

Συνεπώς καλό είναι η αυτοεξέταση να γίνεται όχι για να αντικαταστήσει την προληπτική ετήσια εξέταση μαστών από τον ειδικό ιατρό, αλλά ως αφορμή για το κλείσιμο εκτάκτου ραντεβού σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος.


28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

HPV TEST: Νέες δυνατότητες στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

To test Παπανικολάου συνέλαβε σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων του καρκίνου του τραχήλου, ο οποίος όμως εξακολουθεί να παραμένει δεύτερος σε συχνότητες στις γυναίκες παγκοσμίως. Νέες τεχνικές, ομώς

bottom of page